verschillende klassen luchtkwaliteit monitoren op een rijtje.

 

De juiste luchtkwaliteit monitor kiezen voor uw toepassing kan lastig zijn door de verschillende types en meet methodes van de monitoren op de markt. We krijgen vaak de vraag hoe de monitoren vergeleken kunnen worden of hoe gelijkwaardig (equivalent) ten opzichte van referentie (reference) monitoren presteren. De antwoorden hierop en nog veel meer vragen kunt u lezen in deze blog!


Source: http://www.aeroqual.com/near-reference-air-quality-monitoring

In deze vergelijking hebben we bekende monitoren uit vier verschillende prestatie klasse (indicatief, gecertificeerd indicatief, gecertificeerd gelijkwaardig en gecertificeerd referentie) op een rij gezet. De terminologie is gebaseerd op terminologie dat gewoonlijk wordt gebruikt in de Verenigde Staten en Europa.

Het grootste verschil in de vier klassen zijn kosten (aankoop en operationele kosten) en nauwkeurigheid. In het algemeen, hoe hoger de nauwkeurigheid hoe hoger de kosten. Het diagram hieronder geeft een snel beeld van de verschillende klassen luchtkwaliteit monitoren op de markt, inclusief de dust sentry en dust profiler.


verschillende klassen (4) luchtkwaliteit monitoren

 

Gecertificeerde referentie monitoren (certified reference)

De twee monitoren afgebeeld in de certified reference klasse zijn de HiVol en Partisol. Er zijn meerdere monitoren verkrijgbaar uit deze klasse, maar dit zijn de twee meest bekende.
Om geclassificeerd te worden in certified reference, moet een monitor deeltjes meten met een gravimetrische methode. Een gravimetrische methode is een kwantitatieve meting op basis van de massa van de vaste stof.

Hoewel dit de meest nauwkeurige methode is om deeltjes te meten heeft het drie grote nadelen ten opzichte van andere klasse:

 • De meet methode is niet real-time. De meetgegevens zijn pas beschikbaar na het wegen van de filter in de monitor, wat dagen tot weken kan duren. Hierdoor kan er niet direct gereageerd worden op een stijging van fijnstof.
 • Doordat de meetgegevens over een hele dag of week gelden, kan er niet gezien worden hoelaat er hoeveel fijnstof in de lucht is gemeten. Wat belangrijk is omdat de concentraties fijnstof hoog kunnen zijn op bepaalde tijden van de dag, bijvoorbeeld tijdens harde wind, of wanneer veel voertuigen in beweging zijn.
 • De methode vereist een handmatige meting van de filters. De filters moeten uit de monitor gehaald worden en vervolgens naar een laboratorium worden verstuurd voor analyse. Hierdoor zijn de operationele kosten veel hoger vergeleken met automatische methodes.

Kort samengevat, gecertificeerde referentie monitoren zijn heel nauwkeurig, maar niet real-time en zijn zowel operationeel als in aanschaf erg kostbaar.

Gecertificeerd gelijkwaardige monitoren (certified equivalent)

Certified equivalent worden zo genoemd omdat er is aangetoond dat de meetgegevens gelijkwaardig zijn aan de gecertificeerde referentie monitoren. Dit betekent niet dat de monitoren even nauwkeurig meten, maar ze voldoen aan een aantal objectieve pass/fail criteria door de Amerikaanse EPA, MCERTS, TUV of soortgelijke regelgevende instanties.
De drie monitoren weergegeven in het diagram zijn de TEOM, de BAM en de EDM 180.

Verschillende soorten meet methodes zijn gecertificeerd als gelijkwaardig. Alle instrumenten in deze klasse zijn duurder dan monitoren in de certified indicative klasse, in sommige gevallen ook dan de certified reference klasse.

De meet methodes van gelijkwaardige monitoren hebben twee belangrijke voordelen in vergelijking met certified reference monitoren:

 • De monitoren kunnen worden geconfigureerd om per uur de meetgegevens bij te houden. Hierdoor is het mogelijk om de meetgegevens te vergelijken gedurende de dag.
 • De meet methode vereist geen handmatige actie om de filters te wegen. De instrumenten werken automatisch voor langere periodes dan de referentie methodes, hierdoor is de operationele kosten lager.

Nadelen van de certified equivalent monitoren:

 • Veel van deze monitoren vereisen extra beschutting tegen weersomstandigheden wat bijdraagt aan de installatiekosten van de instrumenten.
 • Hoewel er per uur meetgegevens beschikbaar zijn, is het niet mogelijk om real-time (per minuut) te meten. Hierdoor kan er geen directe actie worden ondernomen bij een grensoverschrijding.
 • Extra sensoren kunnen niet gemakkelijk worden geïntegreerd, zoals wind- snelheid en richting of temperatuur sensoren, waardoor de operationele kosten stijgen.

Samengevat, de gecertificeerd gelijkwaardige monitoren zijn nauwkeurig en bieden meetgegevens per uur, maar de installatiekosten zijn hoog en de gegevens zijn niet real-time.

Gecertificeerd indicatieve monitoren (certified indicative)

Indicatief betekend dat er is aangetoond dat de meetgegevens indicatief zijn ten opzichte van certified equivalent meetgegevens.

Certified indicative monitoren hebben verschillende voordelen ten opzichte van gecertificeerd gelijkwaardige monitoren:

 • De optische sensor welke gebruikt wordt is lager in kosten, waardoor de monitor een stuk lager is in prijs. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld drie indicatieve monitoren aan te schaffen in plaats van één gelijkwaardige monitor, om op meerdere punten te meten. Bijvoorbeeld in fence control toepassingen.
 • De meetgegevens zijn real-time. De intervallen tussen de meet gegevens zijn 1 minuut of lager wat voor onschatbare waarde is voor onderzoekers en in toepassingen waar direct op een stijging gereageerd moet worden.
 • De optische sensor is robuust waardoor een monitor veel langer mee kan voordat een sensor terug moet naar de fabriek voor een service beurt (tot 2 jaar in een Dust sentry)
 • De monitoren kunnen volledig worden geïntegreerd met interne data-logging, communicatie en stroomvoorziening.

Een nadeel aan de indicatieve monitoren is dat er in enkele gevallen een calibratie tegen een referentie monitor moet worden uitgevoerd.

Samengevat: Certified indicative monitoren zijn betaalbaar, gebruiksvriendelijk en hebben een lagere Total cost of ownership. Gecertificeerde monitoren voldoen aan de formele nauwkeurigheid en kwaliteit standaarden.

Hoe kies ik de juiste monitor?

Dit hangt af van de toepassing en het budget. Voor een betaalbare en nauwkeurige fijnstof monitor is een certified indicative monitor de juiste keus. In toepassingen waar hoge nauwkeurige meetgegevens, dagelijkse meetwaarden voldoende zijn en het budget het toelaat, is een certified reference of certified equivalent monitor de juiste keus.

Ook is het een oplossing om meerdere klasse monitoren te gebruiken in een toepassing, om zowel hoge nauwkeurige daggemiddelde waardes, als real-time waardes te meten met een indicatieve monitor om de herkomst van het stof te traceren en snel op gebeurtenissen te reageren. Heeft u nog vragen? Onze Sales engineers helpen u graag met de juiste monitor voor uw toepassing.

 
 
 
 
 

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden? Onze sales engineers staan voor u klaar!


Gebruik ons contact formulier of bel +31 70 413 07 50

Johan Lopik