Vaak is het een verrassing voor mensen om te ontdekken dat ozongas zowel goed als slecht kan zijn. Ozon is een gas die voor stedelijke luchtvervuiling zorgt, maar ook een die in industriële processen wordt gebruikt.

Onderstaande video geeft op onderhoudende wijze meer uitleg over de twee vormen van ozon.

Goede ozon

In de atmosfeer beschermt ozon ons tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Het gat in de ozonlaag, gevormd door het gebruik van CFK’s, is voor veel mensen bekend (CFK’s zijn tegenwoordig verboden waardoor het gat kleiner wordt).

Slechte ozon

In stedelijke omgevingen wordt ozon gecreëerd door een reactie van stedelijke vervuiling met zonlicht. Fotochemische smog is de technische term voor dit conversieproces. Ozon is hierdoor een krachtige verontreiniging met negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Minder bekend is dat ozon een zeer nutttig gas is voor reinigen en steriliseren. Bacteriën en geur kunnen worden opgesplitst door ozongas. Ozongas wordt veelal gebruikt in bijvoorbeeld waterzuiveringsinstallaties en in de voedingsindustrie voor het steriliseren van groenten en fruit. Door het genereren van ozongas in gesloten ruimtes kunnen mensen eraan worden blootgesteld bij bijvoorbeeld lekkages.

Dus hoewel het gebruik van ozon nuttig is in veel industrieën, is het belangrijk dat er goed gemeten wordt in publieke ruimtes.

Gezondheidsproblemen door ozon

Het inademen van zelfs kleine hoeveelheden ozon kan zeer schadelijk zijn. Symptomen zijn onder meer: hoesten, kortademigheid en verergering van longziekten zoals astma. Bij hogere concentraties is ozon ook waarneembaar door de geur.
Door de gezondheidseffecten van ozon hebben veel landen een blootstellingslimiet van 100 ppb (parts per billion) ingesteld. In sommige landen zoals Zweden is de limiet nog lager.

Ozon is een van de zes gemeenschappelijke verontreinigende stoffen beperkt door de United States Environmental Protection Agency en andere milieu-toezichthouders. De blootstelling aan ozon wordt op werkplekken gecontroleerd door Occupational Safety and Health Administration en gelijke bedrijven over de hele wereld.

Hoe meet je ozon?

Het meten van ozon in de gemeenschappelijke lucht is belangrijk voor de gezondheid van de mens. Vaak is apparatuur voor het meten van ozon echter niet nauwkeurig genoeg of te duur. De monitoren van Dust Sentry hebben een goede balans van betaalbaarheid en nauwkeurigheid. De ozonsensoren en -monitoren worden gebruikt in een breed scala aan ozonmonitoring en controle-toepassingen. Gasgevoelige halfgeleidertechnologie maakt ppb-niveau metingen met een hoge nauwkeurigheid en stabiliteit tegen een kosten-effectieve prijs mogelijk.

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden? Onze sales engineers staan voor u klaar!


Gebruik ons contact formulier of bel +31 70 413 07 50

Johan Lopik